Yhdistyksen historiaa

Yhdistyksen perustaminen

Turun Lääketieteen Historian Yhdistys sai alkunsa vuoden 1979 alussa neljän aktiivisen henkilön aloitteesta. Nämä neljä olivat LKT Kalevi Niemineva, professorit Sauli Viikari ja Osmo Järvi sekä opetushoitaja Maija Jansén. He kutsuivat koolle asiasta kiinnostuneita henkilöitä keskustelemaan yhdistyksen perustamisesta. Mukana oli niin lääkäreitä, sairaanhoitajia, apteekkilaisia kuin yleisen historian edustajia. Nimettiin toimikunta viemään asiaa eteenpäin. 

Jo 10.10.1979 voitiin pitää perustava kokous, jossa yhdistys sai nimekseen Turun Lääketieteen Historian Yhdistys – Medicinhistoriska Föreningen i Åbo. Yhdistyksen tarkoituksena oli lääketieteen ja terveydenhuollon historian tuntemuksen edistäminen eri tavoin. Pyrkimyksenä oli myös tukea alan tutkimusta ja opetusta sekä historiallisen aineiston talteenottoa.

Sääntöuudistus tehtiin 2011 ja yhdistys hyväksyttiin yhdistysrekisteriin. Seuraavana vuonna se sai ensimmäiset kotisivunsa. Käyttöön otettiin myös nimimerkki Emerituksen suunnittelema logo ”Siluetti”. 2000-luvulla yhdistyksen jäsenmäärä on ollut 100-150 jäsentä.

Esitelmiä ja ekskursioita

Yhdistyksen perustoimintana on alusta alkaen ollut kaksi vuosittaista esitelmätilaisuutta, joissa on kuluneiden vuosikymmenten aikana kuultu valtava kirjo esitelmiä lääketieteen ja laajemmin terveydenhuollon historiasta. Lisäksi on vuosittain tehty tutustumisretkiä yhdistyksen toimintaan liittyviin kohteisiin.

Muuta toimintaa

Yhdistys on pyrkinyt vaikuttamaan lääketieteen historian muistamiseen myös julkisilla paikoilla. Linnankadulla Puistokadun kulmassa sijaitsevan, juuri ennen Turun paloa v. 1827 valmistuneen rakennuksen seinään kiinnitettiin kesällä 1999 laatta muistuttamaan siinä v. 1856-1881 toimineesta Turun lääninsairaalasta.

Yhdistyksen tavoite kunnioittaa tri v. Heidekeniä toteutui v. 2000, kun Luostarivuoren koulun ohi kulkeva puistokäytävä nimettiin hänen mukaansa Carl von Heidekenin poluksi. TYKS:n mäen kiveen puolestaan yhdistys hankki v. 2003 laatan kertomaan mäellä toimineen kiinapuunkuorta jauhaneesta myllystä ja Turun lääninsairaalasta.

Yhteistyössä Lääkäriliiton kanssa yhdistys julkaisi v. 2007 näköispainoksen ja suomennoksen ensimmäisen kokonaan Suomessa koulutetun lääkärin, Johannes Ekelundin väitöskirjasta (v. 1741).

Läheisinä yhteistyötahoina ovat Lasarettimuseo, Turun Terveydenhuoltomuseo ja Apteekkimuseo ja lääketieteellinen tiedekunta. Esimerkiksi yhdistyksen 10-vuotisjuhlaa vietettiin Museoapteekissa ja Turun kulttuuripääkaupunkivuotena vuonna 2011 Turun Apteekkimuseon pihalla vierailivat Johan Haartman (Pentti Seppälä), Joseph Pippingssköld (Tapani Havia) sekä Elias Lönnroth (Kauko Kouvalainen).

Prof. Osmo Järven syntymän 100-vuotisjuhlan merkeissä järjestettiin syksyllä 2011 symposium lääketieteellisen tiedekunnan kanssa. Pari vuotta myöhemmin yhdistyksen aktiivit olivat mukana TYKS:n T-sairaalan Johan Haartman -luentosalin nimeämisjärjestelyissä. Syksyllä 2024 osallistuttiin Lasarettimuseon 50-v juhlaan.

Pohjoismaisia kontakteja

TLHY liittyi jäseneksi Nordisk Medicinhistorisk föreningiin v. 1987. Joka toinen vuosi järjestettävä Pohjoismaisen lääketieteen historian kongressi oli silloin Helsingissä, mutta sen osanottajat vierailivat yhdistyksen kutsumina myös Turussa. TLHY vastasi kongressin järjestelyistä Turussa v. 1999. Onnistuneen kongressin presidenttinä toimi dos. Aarre Auranen. Yhdistyksen jäseniä on osallistunut kongresseihin myös muissa Pohjoismaissa.

Yhdistyksen puheenjohtajat ja sihteerit

Katso lista yhdistyksen aiemmista puheenjohtajista ja sihteereistä.